ALTS DESIGN OFFICE (アルツ デザイン オフィス)
9 件のレビュー

山科の家(Yamashina House)

狭小地の余白のある家

古くからの家が立ち並ぶ住宅地の建替えのプロジェクトです。
計画地は、敷地面積104.81㎡(31坪)の低層地域で斜線制限や景観法が定められた条件に制限がある狭小敷地です。
そのため、周辺の住宅は敷地いっぱいに家が建ち、京都ならではの狭小住宅が密集しているため庭や緑地といった、自然を感じることが難しくなっています。
そんな中で、必要な部屋数を確保しつつ、空間に余裕を持たせた家づくりが出来ないかと考えました。
 
そこで、今回は狭小敷地にあえて余白をつくることにしました。
敷地内に3つのボリュームの箱をもうけ、それぞれに角度をつけていきます。
角度を与えることによって生まれた余白空間を敷地内につくりだしていきます。
この余白部分に緑を設け、どの部屋にいても外部を感じることができるようになっています。
建物を1つの大きなボリュームと考えず、いくつかの小さなボリュームをまとめ、繋ぐことで狭小な空間でありながらも緑を敷地内に点在させ、建物内に外部を取り込み、最小限の空間を豊かな空間に変えることを可能にしています。
また、角地であることを利用し、フェンス等を設けず開放することでより一層緑の豊かさを感じることができるでしょう。



"a house on a narrow plot with space"

It is a rebuilding project for a residential area lined with houses from ancient times.
The project is in a 104.81㎡ (31 tsubo) low-rise area, and on a narrow piece of land with setback restrictions and limitations set forth under the Landscape Act.
For this reason, the surrounding houses are built to fill up the land, creating the cramped housing unique to Kyoto, and this makes it difficult to create areas with gardens and green spaces that give a sense of nature.

Under such circumstances, we wondered whether we might be able to develop houses with a sense of space, while ensuring the number of rooms required.
 
Therefore, on this occasion, we made a point of creating a space on a narrow plot.
We set three boxes of different volumes on the plot and set each one at an angle.
On the plot, we started creating the spaces produced by the angles.
We greened the spaces so as to make it possible to get a sense of the outdoors from any room. Rather than taking a building as being one large volume, by bringing together several small volumes, and connecting small spaces together, it is possible to have green areas dotted around the site, incorporate the exterior area into the building and create rich space even with minimal space.

In addition, by making use of corner lots and leaving them open without fenced off, you can no doubt further enhance the feeling of lush greenery.

お客様からのレビューはこちらです。
https://www.houzz.jp/viewReview/1105583/
プロジェクトの竣工年/制作年: 2015
プロジェクトの費用: 1,000万円以上3,000万円未満
国: 日本
郵便番号: 607-8255
Yamashina House
保存 23 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 15 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 11 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 5 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 217 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 13 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 17 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 6 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 6 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
Yamashina House
保存 111 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する