ALTS DESIGN OFFICE (アルツ デザイン オフィス)
9 件のレビュー

石部東の家(ishibehigashi house)

石部東の家  -庭廊をもつ家-

新しく分譲地として開発された土地の購入を決められたご夫婦。
目の前には、田畑が広がり、その奥を電車が通過します。
そんな、のどかな風景が広がる敷地ではありますが、新しく分譲された土地の区画は、間口約7m・奥行約23mという細長い敷地でした。

間口が狭い土地には、将来周囲に建つ住宅は間口を広く確保することが考えられるため、敷地いっぱいに建物が建ち、密集した住宅が建ち並ぶ事が予想されました。
せっかくのどかな風景が広がる敷地なのに、住宅が密集し、外に開きにくいのは“もったいない“と感じ、少しでも外に開く空間を作ることができないかと考えました。

そこで、外を感じる工夫として、庭廊を設けることをコンセプトにしました。

細長い住宅なので、長屋の様に通り土間のような用途を共用部に落とし込み、空間を大きく玄関から庭へと続く庭廊(共用部分)とLDK (プライベート部分)に分け、庭廊から各空間へアクセスするような配置にしました。
この庭廊の上部に開口をもうけることで、日常生活の目線から窓をはずし、プライバシーが確保でき、上部から光を落とし込み、外のような空間を作り出してくれます。


玄関と同じタイルを庭廊にも用いることで、“廊下”という室内空間が、外部空間の延長に変化し、外のような空間が住宅の奥の空間まで続いていきます。
庭廊を見上げると、梁が並び、その梁は時間の流れに沿って、LDKに影を落とし、様々な表情を見せてくれます。

リビングから見る廊下は、柔らかな光を落とし込み、時間によってゆるやかに変化する空間は、非日常を感じさせる空間であり、ここに住むご家族の暮らしを豊かにする場所になっています。

- a house with a garden passageway-

A couple decided to purchase newly developed land that was for sale.
In front of their lot, there is a spreading field and a distant train is running.
Although the site is surrounded by this idyllic landscape, this plot of newly developed land was elongated, having a 7-meter long width and a 23-meter depth.

The houses in the area have small front areas, so it is normal to use the width of the land to its maximum extent when building a house, resulting in houses being tightly built and without much space.
The area is surrounded by idyllic scenes of nature, so I felt that if the houses were located densely near each other then there would be less outside space, and that would be a shame. I tried to find a way to make more outside space, even just a little.

Hence, as a way to feel the outside, we developed our concept, which was to install a garden passageway.

The house is elongated, so we designed a common area with an earthen floor which was often seen in old Japanese row houses, and divided the area roughly into two parts: a passageway (the common area) and the LDK (the private area). We arranged a layout which allows the residents to access each area from the passageway.
By installing an opening in the upper part of this passageway, the windows were removed windows from the field of view of the residents, so that privacy can be secured. However, as light comes in from the top, we were able to create a space that looks like outside.


As we used the same tiles as the entrance for the passageway, the interior space looked as if it is an extension of the external space. The space which looks like it's outside goes through the house.
When looking up in the passageway, we can see the beams are lined up. The beams cast shadows on the LDK, and the shadows change in shape as the sun moves throughout the day.

The passageway as seen from the living room is filled with soft light. The space gradually changes over time, allowing us to experience different feelings. I hope this will be a space that enriches the lives of the families living here.

プロジェクトの竣工年/制作年: 2018
プロジェクトの費用: 1,000万円以上3,000万円未満
国: 日本
郵便番号: 520-3107
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 5 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 2 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 24 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 8 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 26 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 2 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 3 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 42 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
石部東の家(ishibehigashi house)
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する