ALTS DESIGN OFFICE (アルツ デザイン オフィス)
9 件のレビュー

におの浜のマンションリノベーション(nionohama-apartment-house-renovation)

本計画は、琵琶湖が望めるマンションの一室のリノベーションです。家具が好きなご主人・植物が好きな奥様と猫2匹が一緒に暮らすご家族。お子さんの誕生を機に新しい住まいへという思いから始まったプロジェクトです。今回プランを考えるに当たり“猫と家具と植栽”をコンセプトとしました。

私たちは猫と人が共に豊かに暮らす空間を家具を使いゆるやかに繋げる空間を考えました。
“猫の目線”からの空間を考え壁面に家具を配置し、その家具を縫うように猫の動線
を設けます。そこに人が使用する収納空間や植栽を配置することにより猫と人との目線
を繋げたり、人、猫のそれぞれの居場所を作り、人と猫の気配を感じあったりできる空間となるデザインとしました。

フロア上では人が生活し、人の手が届きにくい上部や床面付近の余白空間で猫が生活します。収納家具のデザインは、置き家具や家電がぴったり納まるような配置として計画しています。余白空間をうまく利用し設計を行い。収納家具とキャットウォークの2つの要素が合わさることで、人にとっても猫にとっても素敵な空間へと変化させました。


This plan is for renovating a room in a mansion with the view of the lake Biwa. The husband is keen on furniture and the wife loves plants. They live together with two cats. They have a newborn baby now. At this opportunity to have a new member in the family, they want to move to a new place. This is the reason why this project started. The plan was contemplated based on the concept "Cat, Furniture, and Plants."

We contemplated a space in which the living spaces of the cats and people are connected using furniture to allow them to live together comfortably.

Considering the space from the cat's point of view, we provided the furniture against the wall, so that the traffic lines of the cats could be provided between the pieces of furniture. Then, the storage space used by the people and the houseplants were allocated in the space thud designed.

By this, we designed the room as a space where both the cats and humans find where to stay, with some places where the eye levels of the cats and humans are equal, so that they can feel the presences of each other.

While the people live on the floor, the cats live on the extra spaces, like the upper spaces unreachable for the people, and the spaces close to the floor surfaces. The storage furniture are designed to be arranged such that furniture and home electrical appliance on floor can be positioned without wasting the space. It was improved to be a wonderful space for humans and cats by designing it to maximize the utilization of the unused space and taking the two factors, the storage furniture and the cat walk into consideration.

プロジェクトの竣工年/制作年: 2017
プロジェクトの費用: 1,000万円以上3,000万円未満
国: 日本
郵便番号: 520-0801
nionohama-apartment-house-renovation
保存 1 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 1 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 7 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 2 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 43 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 13 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 64 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 7 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 78 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 3 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 4 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 6 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
nionohama-apartment-house-renovation
保存 1 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する