アトリエハコ建築設計事務所
11 件のレビュー

本町の住宅

都心に近い住宅密集地。
戸建住宅やアパートなどが建て込んだ昔ながらの風情が残るなか、
間口約4M・面積約14坪の敷地に建つ、4人家族の為の住宅。

限られた敷地のなか、意味ある使える生活空間を最大限確保することを優先しました。
敷地は、許容建蔽率60%、許容容積率は前面道路の幅員より160%。
まず建物の全体の大枠を、
建蔽率(60%)の床を3層積んだ180%分の面積の建物ボリュームとして設定し、
その中で、許容容積160%を超過する分(20%)の面積調整においては、
床面積の削減によりむしろ内部空間に豊かさがもたらされるような
方法を探りました。

そうやって出来た、吹抜けや玄関前アプローチのポーチ空間は、
建物に光と風の通り道を作り出し、周辺環境との間に一定のゆとりを作り出す
効果をもたらしています。

家族の生活に必要な各部屋が、
中央の階段を介して柔らかく繋げられたインテリア。
天井高さや光の取り入れ方などそれぞれニュアンスの異なる空間と
それらをつなぐ居場所としての階段。

周辺を近隣家屋に取り囲まれているとは思えない、
シークエンス豊かな、光に包まれたインテリアの住宅です。

*House at Hommachi

This house sit on a tiny site that has the only approximately 4 meters width, facing the narrow road on the south side.
In this crowded dwelling area of the small city block, this house faces the neighbor buildings built close to the site boundary around this house on the three directions except the south road side.

It was inserted in a target to reserve the maximum useful living space for the family in the limited site.
An overall frame was provided that include the three layers of space that have the area of the building coverage very limit and each different ceiling height according to the require.
The surplus area over building volume limit was solved, by being replaced to the void over the dining space and being replaced to the outside multi-purpose porch on the ground floor, as factors to bring an expanse in the interior space.

Then, in this surrounded environment, in order to be able to get a level of amenity for dwellers, we set the top light windows on the north side of the roof above the void over the dining kitchen space.
As the result, the top light windows offer the sufficient natural light to the depth in the north side of the house and offer the natural ventilation whole of the building utilizing the temperature difference between the upper and lower air.

And we tried to create fluidity of the internal space by providing the openings toward the various directions, and providing the floors as continuous elements to the spiral staircase.
The dynamism, accompanied by the mixture of horizontal and vertical directions in the interior space of this house, resulted in a unique enjoyable sequence and a spacious barrier-free feeling.

プロジェクトの竣工年/制作年: 2015
プロジェクトの費用: 1,000万円以上3,000万円未満
国: 日本
本町の住宅
保存 1 回 | 質問 0 件
<chair : Hans.J.Wegner/Heart Chair> <chair : HAY社/HEE Bar Stool, HEE Dining Chair> <photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera>
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
自然光に包まれたダイニングキッチン <chair : Alva Aalto/Stool 60/Artek社> <photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera>
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
船の甲板をイメージした屋上テラス photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
ひろびろエントランス <chair : Ilmari Tapiovaara/Pirkka Chair/Artek社>
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 1 回 | 質問 0 件
ファサード。欠きとられた形状の玄関ポーチ。 photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
アトリエハコ建築設計事務所
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
<chair : Ilmari Tapiovaara/Pirkka Chair>
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
玄関ポーチ。
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
自然光に包まれたダイニング <chair : Alva Aalto/Stool 60/Artek社> <photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera>
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
吹抜けに面して、天窓からの自然光に包まれたサニタリー。 photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
階段下のスペースを利用したトイレ
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 1 回 | 質問 0 件
photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 1 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
吹抜けに面して、天窓からの自然光に包まれたサニタリー。
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
<chair : Hans.J.Wegner/Heart Chair>
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
吹抜けと天窓をワンセットで活用することにより、通常は最も暗くなりがちな建物北側奥に位置するキッチンが、柔らかい自然光に包まれた気持ちよい空間になった。 photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 1 回 | 質問 0 件
ファサード。欠きとられた形状の玄関ポーチ。 photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
<chair : Hans.J.Wegner/Heart Chair> <chair : HAY社/HEE Bar Stool, HEE Dining Chair> <photo:URBAN ARTS / Shinsuke Kera>
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 1 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
吹抜けに面して、天窓からの自然光に包まれたサニタリー。
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する
本町の住宅
保存 0 回 | 質問 0 件
埋め込む質問する